måndag 23 februari 2009

#38. The Obsessed - "s/t" (1990)


Doom-snickrar'n, Scott "Wino" Weinrich har figurerat i många framgångsrika hårdrocksprojekt sedan tidigt -80 tal, då han också startade sitt första band - The Obsessed från Washington D.C. Wino är en ytterst respekterad herre i metal sammanhang och får sällan dålig respons för sina verk. Detta är dock en riktig och välförtjänt uppskattning. Han har alltid haft en känsla för kvalité. Men det band där han hitintills har lyckats bäst med att kombinera sina talanger är solklart - Obsessed. Bästa riffen och bästa låtskrivandet finns här. Och detta speciellt på bandets första platta efter återförenandet (Wino hade dessförinnan haft en ledande position i Saint Vitus), "s/t" från 1990. Man förstår snabbt att Obsessed måste ha föranlett hela Seattle scenen under -90 talet - speciellt Alice in Chains och Soundgarden. Men Obsessed hade inte en polerad ljudbild eller skumma taktbyten och neo-proggiga inslag som sina efterträdare. Nä, Obsessed handlade mer om ren rock-out, cock-out principer. Fast detta innebär inte att musiken är superenkel och rak. "Rock-out" inställningen ligger mer i produktionen och det naiva liret. En bra jämförelse är Black Sabbath - som i all musik Wino är involverad i. Mycket riff som vävs samman -hela tiden med en enkel rytmsektion.


En cool grej med Obsessed var att dem i början av sin karriär var lite "outsiders". De var ett sånt där band som aldrig hittade en stabil fan-bas. De var inte tillräckligt hårda för metalscenen och inte tillräckligt röjiga och snabba för hardcorescenen. Men de accepterades efter ett tag inom den mer punkiga hardcorescenen där de ofta delade scen tillsammans med Minor Threat och Black Flag.


Lyssna på: "Tombstone Highway" och "Forever Midnight"

2 kommentarer:

Andy A. sa...

Oy, coolers. Dock håller jag INTE med om att The Obsessed skulle ha föranlett Soundgarden.Båda banden startade ungefär samtidigt. Likheterna (de få som finns) härstammar nog snarare från de bådas inspirationskällor Black Sabbath och Zeppelin. Så det så. Kul o se att er lista lever och frodas! Själv har man stått o stampat på #2 ett bra tag nu... hoppas kunna få droppa ettan snart. Ha det!

krizz sa...

Ehh...mannen...Du ...medan chris cornell bara var en pojkspoling med snyggt krulligt tuggade Wino baseboll tobak å beundrade sina gråa skäggstrån...Obsessed var igång redan på slutet av -70 talet tror jag ...dock dröjde det länge innan de fick chansen att spela in...sug på den ;)